Bloemlegging aan monument van het 8e USAAF

Zondagvoormiddag 19 september om 11 uur vond een bloemlegging plaats aan het monument voor het 8e USAAF in de Veleplas. Dit gebeurde naar aanleiding van het bezoek van Dhr. James R. Morrin, de zoon van de piloot van de bommenwerper die daar tijdens de tweede wereldoorlog neerstortte.

'Pluto's Avenger', een B-17 Flying Fortress bommenwerper waarvan Lt. John R. Morrin piloot was, vloog op 22 februari 1944 terug naar Engeland na een succesvol bombardement in Aschersleben, Duitsland. Het vliegend fort was al beschadigd door luchtafweer toen het boven Duffel nog eens onder vuur genomen werd door enkele jagers van de Luftwaffe. De bommenwerper stortte neer. Vier bemanningsleden waren al omgekomen tijdens het vuurgevecht. De andere zes bemanningsleden konden tijdig met hun parachute uit het vliegtuig springen, maar werden gevangen genomen door het Duitse leger. Een ervan overleed later aan zijn verwondingen in een Duits hospitaal. De andere vijf, waaronder de vader van James R. Morrin, overleefden het gevangenschap en keerden later terug naar de USA.

James Morrin, een advocaat uit Chicago, wist slechts enkele dingen uit de oorlogsgeschiedenis van zijn vader. In 2004 reisde hij naar Barth, Duitsland, de plaats waar zijn vader 15 jaar als krijgsgevangene had doorgebracht. Veel meer had zijn vader nooit verteld. Bij toeval zag hij een foto van een gedenksteen van de oorlog, waarbij zijn vader en zijn gesneuvelde makkers herdacht werden. De gedenksteen stond in Duffel, een dorp waar hij nog nooit van gehoord had. Na wat zoeken ontdekte hij dat dit monument mogelijk gemaakt was door de inzet van de 'Allied Remembrance Group Duffel', met als voorzitter Wim Bernaerts.

Jim Morrin wilde de leden van de ARGD zijn dank betuigen in naam van de familieleden van de bemanning van Pluto's Avenger. Hiervoor vloog hij speciaal over naar België. Samen met de leden van ARGD werd hiervoor een plechtigheid georganiseerd met aanwezigheid van een 'Honor Guard', leden van Band of Brothers NL-BE vzw, die door de Amerikaanse senaat erkent zijn hiervoor.

Omdat Nederlands in België de moedertaal is, wilde Jim zijn dankwoord ook in het Nederlands doen. Hij ging op zoek naar een Nederlandse vertaler en kwam terecht bij Diane Van Hoof, afkomstig uit Lint. "Het leek voorbestemd.", zei Morrin. "Ik had gehoopt een bekwame vertaler in te huren, maar in plaats daarvan vind ik iemand met het Nederlands als moedertaal, die bovendien nog eens van vlakbij de plaats van de crash afkomstig is." Diane was een zeer grote hulp geweest voor hem, temeer omdat ze dit ook met hart en ziel deed.

Morrin sprak de toeschouwers op de plechtigheid toe in perfect verstaanbaar Nederlands. Als blijk van dank aan alle mannen en vrouwen van de ARGD, overhandigde hij een klein aandenken aan de voorzitter. De herdenking werd afgesloten met een dankwoord van Wim Bernaerts en de burgemeester en er werden bloemen neergelegd bij het monument.

Meer foto's...