5de Cultuurcafé

Vrijdagavond 11 juni organiseerde het gemeentebestuur het 5de Cultuurcafé. Hierbij gaf het gemeentebestuur de inwoners meer uitleg over de stand van zaken betreffende de renovatie van Cinema Plaza.
In verschillende stappen werd de evolutie van het project weergegeven. Na voorstellen van zowel het studiebureau als het gemeentebestuur werd er een ultieme versie opgesteld. Enkele belangrijke punten hiervan zijn: Laden en lossen gebeurt langs het pleintje, het cultuurcafé komt langs de kant van het park, geen onderkeldering van de zaal, maar wel van huisnummer 4. Er komt ook een bezoekersruimte en een multifunctionele zaal op de eerste verdieping. Dit alles houdt in dat jeugdhuis Den Daak zal moeten verhuizen. Hiervoor werden verscheidene voorstellen ingediend, waaronder een verhuis naar café De Rady, de hangars van de NMBS aan het station of de vroegere Pittoors. Alsook een nieuwbouw op het graspleintje aan het Vanderlindenplein of een verhuis naar kasteel De Locht werden geopperd. Tot op heden lijkt dit laatste de best mogelijke oplossing. Den Daak denkt momenteel na over de technische wijzigingen die nodig zijn. Eind juni is hierover opnieuw overleg.

Na deze toelichting door schepen Luc Wuyts en Patrik Van Herck was het tijd voor wat ontspanning. Peter Vandekerckove, aangekondigd door Lili Stevens, schetste het verhaal van de huisdokters in de jaren '40, '50 en 60. "Meneer doktoor" was toen voor veel mensen dikwijls de enige vertrouwenspersoon. Hij deed zowel bevallingen als kleine operaties, maar hij was ook biechtvader, apotheker, verpleger, ambulancier, psycholoog, maatschappelijk assistent en financiële raadgever. Peter Vandekerckhove is eveneens de maker van de gelijknamige televisiereeks die op Canvas liep.