Open Monumentendag 2010

Op zondag 12 september was het weer Open Monumentendag in Vlaanderen. Deze inmiddels 22ste editie had in de voormiddag wat te lijden onder de weersomstandigheden. Door de opklaringen in de namiddag kwam de bezoekerstoeloop toch nog op gang.
Dit jaar stond de Open Monumentendag in teken van de vier natuurelementen: water, aarde, vuur en lucht.

In Duffel werden het klooster van het Convent van Bethlehem, kasteelruïne Ter Elst en Kasteel Gevers opengesteld voor het publiek. Aan deze laatste was er ook een tentoonstelling gekoppeld, 'disturbed SILENCE - STILTE gestoord', die zich uitstrekte zowel binnen als buiten de campus van het psychiatrisch centrum.

In het klooster werd er op regelmatige tijdstippen een rondleiding gegeven door de zusters. Men vertrok in de kapel en ging zo door het kloostergebouw naar beneden, tot in de binnentuin.

Kasteel Gevers stelde kunstwerken tentoon van de Duffelse kunstkringen 'De Pelicaen' en 'Hondiuskring'. Deze werken stonden eveneens in het teken van de vier natuurelementen. Van hieruit vertrok er een geleide wandeling doorheen het psychiatrisch centrum en kreeg men uitleg over de geschiedenis van het kasteeldomein, alsook over de tentoonstelling 'disturbed SILENCE - STILTE gestoord'. Zo kwam men toe aan de vroegere kleiput van steenbakkerij Ter Elst om tenslotte aan te komen bij het gelijknamige kasteel.

In kasteel Ter Elst was er een ruimte voorzien met informatiepanelen over de geschiedenis van het kasteel en de steenbakkerij Ter Elst. Voor de gelegenheid konden bezoekers ook tot boven in de toren klimmen.

 

Meer foto's van het klooster van het Convent van Bethlehem...

Meer foto's van Kasteel Gevers en tentoonstelling 'disturbed SILENCE - STILTE gestoord'...

Meer foto's van kasteelruïne Ter Elst...