Opendeur opgravingen Sint-Martinuskerk

In augustus 2009 begonnen de restauratiewerken van het interieur van de Sint-Martinuskerk. Bij het uitbreken van de vloer voor het installeren van vloerverwarming, werden fundamenten van de oude kerk blootgelegd. Een team van archeologen heeft van begin mei tot half augustus deze fundamenten onderzocht om zo meer te weten te kunnen komen over de bouwgeschiedenis van de kerk.
Het is duidelijk dat de kerk vroeger veel kleiner was. Ze had nog geen zijbeuken en de toren stond ook een heel eind achter de huidige plaats. De opgravingen geven aan dat, zoals reeds kon worden afgeleid uit oude documenten, de Sint-Martinuskerk rond de helft van de 12de eeuw in romaanse stijl werd gebouwd. In latere eeuwen werd ze in gotische stijl uitgebreid. Steeds dus volgens de toen heersende 'mode'. Of er nog oudere resten aanwezig zijn kan niet worden aangetoond.
Vroeger werden de notabelen van het dorp in de kerk zelf begraven. Ook hiervan zijn er nog resten te zien, zoals beenderen en schedels.
Vandaag werd dit alles opengesteld voor het publiek en werden er rondleidingen gegeven door enkele archeologen. Na deze opendeur worden de restauratiewerken van het interieus hervat.

Meer foto's...