Nieuw onderkomen voor Den Daak

Door de renovatiewerken aan Cinema Plaza zal er voor jeugdhuis Den Daak geen plaats meer zijn op hun huidige locatie. Maanden geleden ging men daarom op zoek naar een nieuw onderkomen. Bij de 21 voorgestelde locaties bleek uiteindelijk, voor zowel het gemeentebestuur als de jongeren van Den Daak, maar één locatie een volwaardig alternatief te zijn, namelijk kasteel De Locht. In de huidige situatie is het voor Den Daak heel moeilijk om daar in te trekken. Er zijn namelijk nog andere verenigingen ondergebracht in dit gebouw en het voldoet niet helemaal aan hun noden.

Na maandenlang onderhandelen kwam men tot een definitieve oplossing en op woensdagavond 27 oktober gaf men hierover een persconferentie.

Den Daak zal ondergebracht worden op het gelijkvloers van kasteel De Locht. Het gebouw zal volledig verbouwd worden. Er komt een extra ingang aan de zijde van de dijk. De lokalen links en rechts in het gebouw zullen worden opengemaakt om zo een grote ruimte te creëren in een L-vorm en er wordt extra sanitair voorzien. De trap naar de bovenverdieping zal worden verwijderd en er zal aan de buitenkant een nieuwe trap geplaatst worden. Die kan gebruikt worden door verenigingen die lokalen hebben op de eerste verdieping.

Momenteel is men nog op zoek naar een studiebureau. Voor de studie heeft het College van Burgemeester en Schepenen 15.000 euro voorzien en nog eens 150.000 euro voor de uitvoering van de werken.

Men hoopt om nog in de eerste helft van 2011 de reële plannen van de verbouwingswerken te kunnen voorleggen op de gemeenteraad zodat, na goedkeuring, de indiening van het dossier bij dienst Stedenbouw Antwerpen kan gebeuren. "We hopen om de werken nog in 2011 te kunnen starten, maar voorlopig hebben we daar nog geen zicht op.", zegt schepen van jeugd Patrik Van Herck.

Zolang de werken aan Cinema Plaza nog niet begonnen zijn, kan het jeugdhuis op zijn huidige locatie blijven. Zodra hun nieuwe thuis klaar is, zullen de jongeren verhuizen. Mocht kasteel De Locht nog niet klaar zijn voor de aanvang van de werken aan Cinema Plaza, dan krijgen zij een tijdelijk onderkomen in de vorm van containers. Men zal er wel alles aan doen om dit scenario te voorkomen.

"Deze nieuwe locatie is veel opener en zal dus voor minder overlast zorgen", zegt Joris Heirstrate, voorzitter van de Raad van Beheer Den Daak. Van de burgemeester mogen zij ook gebruik maken van het Vanderlindenplein om evenementen te organiseren. Bovendien ligt kasteel De Locht vlak aan de Netedijk, wat de link met Den Daak doet behouden. Op de vraag of er ook nadelen waren aan de nieuwe locatie kon men geen noemenswaardig antwoord geven.