Project veilig fietsen van het SNOR Duffel

Vrijdag 10 september organiseerde het Sint-Norbertusinstituut Duffel in samenwerking met de gemeente Duffel, de technische dienst en de politie van BODUKAP voor de derde keer een project rond veilig fietsen.

"De bedoeling van het project is de leerlingen helpen om zich veilig te verplaatsen door de gemeente. Voor de leerlingen van buiten Duffel is het meteen ook een kennismaking met de omgeving van hun nieuwe school. In het kader van de lessen aardrijkskunde is dit niet onbelangrijk.", zegt A. Van Rompay, begeleidende leerkracht.

De leerlingen uit het eerste jaar volgden een fietsparcours doorheen Duffel, doorheen het centrum en langs belangrijke invalswegen. Op bepaalde locaties stonden er tentjes opgesteld, waar de leerlingen van het vijfde leerjaar een verkeersquiz deden voor die van het eerste jaar. De vragen handelden over de specifieke verkeerssituatie die zich op die plaats voordoet. Ook kwamen er vragen aan bod over de gemeente en kregen de leerlingen enkele nuttige tips mee.

Tijdens de andere helft van de dag waren er activiteiten voorzien op de parking achter de Handelsstraat. Er was een fietsbehendigheidsparcours onder begeleiding van de leerkrachten lichamelijke opvoeding, waarbij de leerlingen allerlei hindernissen met de fiets moesten nemen in een zo snel mogelijke tijd. Ook kregen ze een cursus EHBO, leerden ze een fietsband plakken, kregen ze uitleg over zichtbaarheid in het verkeer en was er een fietscontrole door de politie van BODUKAP. Om eventuele wachttijden te beperken, konden de leerlingen woordspelletjes i.v.m. verkeer oplossen.