Lanceermoment eerste AED

Afgelopen zondag stelde het gemeentebestuur in samenwerking met het Rode Kruis de eerste AED in Duffel voor. Een AED is een automatische externe defibrillator. Dit toestel wordt gebruikt om een elektrische schok toe te dienen aan het hart bij levensbedreigende hartritmestoornissen.
Een defibrillator mocht vroeger enkel gebruikt worden door artsen, maar door een wijziging in de wetgeving mag nu iedereen dit toestel gebruiken. De AED’s zijn heel veilig in gebruik. Er is een stem die je bij gebruik van de AED begeleidt met instructies. Het toestel zal zelf bepalen of het noodzakelijk is een stroomstoot toe te dienen. Het kan niet foutief gebruikt worden.

“We hebben dit toestel gekocht om het te gebruiken, maar we hopen uiteraard dat we het niet nodig hebben.”, vertelt Lili Stevens, schepen van welzijn en sociale zaken. Er worden nu opleidingen georganiseerd voor het gemeente- en bibliotheekpersoneel. Er zijn ook enkele gratis opleidingen voorzien voor geïnteresseerden. “Een belangrijk punt aan deze opleidingen is dat mensen het toestel durven gebruiken.”, aldus de schepen.

Hans Eelen van het Rode Kruis-Vlaanderen, gaf een presentatie omtrent de werking en het gebruik van het toestel. “Het is heel belangrijk als er iemand een hartstilstand krijgt van onmiddellijk te reanimeren en te beademen. De Hulpdiensten zijn algauw 8 tot 15 minuten onderweg voor ze bij de patiënt zijn. Per minuut dat er geen eerste zorgen worden toegediend aan de patiënt, dalen de overlevingskansen met ongeveer 10%”, benadrukt Hans. De AED is hierbij een waardevol hulpmiddel.

Met dit project streeft men naar een ‘hartveilige’ gemeente. Hiermee bedoelt men een goede samenwerking tussen het plaatselijke Rode Kruis en de gemeente. De eerste AED in Duffel werd geplaatst aan de ingang van de bibliotheek. Begin volgend jaar zal er een tweede AED bijkomen aan het OCMW. In het voorjaar zal er vermoedelijk ook nog een derde geplaatst worden aan het gemeentelijk sportcentrum.

De gratis opleidingen in Duffel voor het gebruik van de AED worden gegeven op dinsdag 16 november en op maandag 13 december, telkens van 19 tot 22u. Inschrijven is noodzakelijk en kan via de cultuurdienst op het nummer 015 30 72 51 of welzijn@duffel.be.

Meer informatie over de AED en waar u deze toestellen kan vinden komt u te weten op www.hartveilig.rodekruis.be.