Een gekruid verhaal

Vanaf dit weekend pakt museum Het Gasthuis uit met een gloednieuwe tijdelijke tentoonstelling. De tentoonstelling handelt over kruiden en hoe deze in de geschiedenis van de geneeskunde gebruikt werden.

De gemeente heeft onlangs twee bijzondere boeken aangekocht.

Het eerste boek is het kruidenboek van Rembert Dodoens. Dit is de originele eerste druk uit 1554. Het is een wetenschappelijk boek, maar uiteraard moet men in het achterhoofd houden dat dit boek geschreven werd in de 16de eeuw en dus met de kennis van die tijd.

Het tweede boek is een 16de eeuws handschrift met geneeskundige recepten. Talrijke zalfjes, pleisters en drankjes, samengesteld uit diverse kruiden, zijn in dit boek terug te vinden. Dit manuscript is afkomstig uit het gasthuis van Geel. De kennis uit dit boek werd daar vroeger gebruikt voor het verzorgen van zieken en gewonden.

Indien je het handschrift graag thuis rustig doorleest, dan kan dat. Het manuscript werd gepubliceerd onder de naam 'Een gekruid verhaal', geschreven door Frank Keersmaekers. Hierin wordt in een uitgebreide inleiding de herkomst van het schrift uitgelegd. Verder werd ook elke bladzijde van het originele boekje gefotografeerd, met daarnaast een vertaling naar onze hedendaagse Nederlandse taal.

'Een kruidig verhaal' is te verkrijgen voor de prijs van 24,95 euro. Voor meer informatie of om het boek te bestellen, kan je terecht op de website van De Heemkring.