Open Monumentendag

Zondag waren ook in Duffel enkele monumenten en gebouwen te bezichtigen naar aanleiding van Open Monumentendag. Dit jaar was het thema 'conflict'.

Op oorlogspad

Aan kasteel gevers vertrok er een geleide wandeling met historicus Dirk Van Engeland. Hij trok met zijn publiek doorheen Duffel en hield halt bij enkele monumenten en memorabele plaatsen voor en bijpassende verhalen. Enkele inwoners van naburige gemeenten, maar ook Duffelaars zelf, waren verbaasd dat Duffel zo'n rijke oorlogsgeschiedenis kent.

Kasteel Gevers

In dit kasteelgebouw zijn enkele tentoonstellingen ondergebracht, waaronder ook de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Kruidje roer me wel'. Voor deze gelegenheid kon je ook door de andere kasteelgangen wandelen, waar kustwerken tentoongesteld stonden van verschillende Duffelse kunstkringen.

Kloosterdomein

Een wandeling door het kloosterdomein mocht op deze dag ook niet ontbreken. De rondleiding zette specifiek het conflictgehalte van deze locatie in de schijnwerpers. Enerzijds waren er de oorlogen die hun stempel gedrukt hebben op de evolutie van het domein, anderzijds was er ook de uitbouw van het psychiatrisch centrum. Dit verliep in het verleden niet altijd van een leien dakje.

Gemeentehuis

In het gemeentehuis maakte men met 'conflict' onmiddellijk de link naar 'verzoening'. Het gebouw had namelijk in het verleden nog dienst gedaan als vredegerecht. Verder waren er nog doorlopend videobeelden te bekijken van balletgezelschap pArtair van 'Conflict en verzoening in beweging'. Op vaste tijdstippen toonde de balletgroep ook een live optreden.
Uitzonderlijk werd ook één van de hoektorens van het gemeentehuis opengesteld voor het publiek. Gids Wout Geerings zorgde voor de nodige tekst en uitleg.

Succes

'Met 75 deelnemers voor de wandeling 'Op oorlogspad', 415 bezoekers voor het museum en het kasteel, 150 deelnemers voor de wandelingen door het kloosterdomein en 360 bezoekers voor het gemeentehuis, kunnen we terugblikken op een mooie monumentendag.', besluit schepen Patrik Van Herck tevreden.

Meer foto's...