Nieuws detail

< Personeelsfeest PWA en dienstencheque-onderneming
01.03.2013 19:04 Age: 11 yrs

50 jaar Jeugdzorg Ter Elst

Richting geven, richting krijgen...


Op 1 maart 2013 vierde Jeugdzorg Ter Elst uit Duffel het 50-jarige bestaan.

Momenteel biedt Ter Elst residentiële opvang voor 96 jongeren tussen 3 en 18 jaar met gedrags- en emotionele problemen.

Het centrum heeft een erkenning van het VAPH (het 'Vlaams Fonds') als Observatie- en Behandelingscentrum.

 

Het motief van de feestzitting in de Congrescentrum De Kleiput in Duffel was 'Richting geven, richting krijgen..."

 

Voorzitter van de Raad van Bestuur Peter Nauwelaerts heette de 120 aanwezigen hartelijk welkom.

"Een 50-jarig bestaan is misschien op zich geen uitzonderlijke reden tot feesten, aldus Nauwelaerts, maar de 5.000 kinderen die Ter Elst in die periode heeft begeleid om hun leven terug op de sporen te krijgen, zijn dat toch weer wel. Jeugdzorg Ter Elst wil kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen optimaal integreren in de samenleving en wil hierbij toonaangevend zijn in zijn partnerschap met medewerkers en maatschappij.” Deze laatste zin is de missie van het OBC en sluit naadloos aan bij het principe van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat MVO krijgt op Ter Elst vorm in de vorm van permanente doorgedreven aandacht voor het zorgaanbod aan de maatschappij, de aandacht voor het welbevinden van de medewerkers en een diepe bekommernis om het milieu.

 

Staf Aerts, eerste schepen van de gemeente Duffel roemde Ter Elst voor wat hij noemde "een halve eeuw heldendaden" en bevestigde dat de gemeente Duffel daarbij zoveel mogelijk in steun wenst op te treden. In primeur kon hij ook meedelen dat de bouwvergunning voor de uitbreidingsplannen van het centrum onlangs zijn goedgekeurd.

 

Rik Van Buggenhout, directeur van OBC Ter Elst, naam de toehoorders mee op een uitgebreide tocht langs de realiteit van de jongeren die op Ter Elst verbleven en verblijven.

"Ik maak me de bedenking dat er sprake is van een contradictie. Wij zijn een voorziening die vroeger uitsluitend en nu nog voornamelijk residentiële zorg biedt aan kinderen en jongeren. En 50 jaar lang krijgen wij probleemloos voldoende “cliënteel” en de toekomst laat weinig anders vermoeden. En dat allemaal terwijl we het er allen over eens zijn dat een kind thuis moet kunnen op groeien." Vanuit die schijnbare tegenstellen gaf hij een overzicht van de uitdagingen waarmee men zowel in het heden en verleden, en ongetwijfeld in de toekomst te maken krijgt in de zorg voor jongeren met moeilijkheden. Aanvankelijk betekende die zorg vooral het (opnieuw) richting geven aan jongeren die het noorden duidelijk kwijt waren. Maar mettertijd, en zeker dan tijdens het laatste decennium, is gebleken dat voorziening meer en meer richting krijgt: van de overheid, van de maatschappij, maar ook van de jongeren zelf.

 

Prof. Dr. Jan De Mol (UCL), gewezen medewerker van het OBC die later een succesvolle academische carrière heeft uitgebouwd, diepte dit laatste onderwerp grondig, academisch en - het dient gezegd - betoverend uit. Wie Prof. De Mol heeft gehoord zal de gangbare overtuigingen over de rol ouders en/of andere opvoedende 'actoren' in de omgeving van kinderen en jongeren spelen bij de opvoeding, nooit meer op dezelfde manier kunnen bekijken. Ontnuchterende gegevens, baanbrekende vaststellingen. Gebaseerd op breed internationaal onderzoek maakte hij binnen een systeemtheoretisch kader duidelijk dat er veel meer speelt dan we genoegzaam aannemen, en dat ouders en kinderen beide zeer actieve partners zijn in het complexe proces dat 'opgroeien' is. Dat het aandeel van de kinderen zelf (nog) veel groter is dan verwacht, leidde tot verbazing.

 

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen loofde in zijn slottoespraak het doorzettingsvermogen en de inventiviteit van OBC Ter Elst die ertoe hebben geleid dat het centrum bij de overheid en in de sector als een solide partner wordt gezien. Kinderen worden met vertrouwen verwezen naar Ter Elst in Duffel. Vandeurzen lichtte ook een tip op van de sluier door het toekomstbeeld van de jeugdhulp en de jeugdzorg in Vlaanderen te schetsen. Voor Ter Elst betekent dit dat vrij snel een omschakeling zal volgen van OBC naar een Multi-functioneel Centrum. Dit moet mogelijk maken dat er nog sneller en met nog grotere flexibiliteit kan ingespeeld worden op de individuele zorgvragen van jongeren. En dat is meteen de wind die doorheen de hele zorgsector zal waaien in de komende jaren.

 

Jeugdzorg Ter Elst en alle betrokkenen kijken de toekomst duidelijk met vertrouwen tegemoet.