Nieuws detail

< Gemeente viert jubilarissen
25.04.2014 13:41 Age: 7 yrs
By: Frank Maes

Belgische primeur bij drukkerij De Bie

Nieuwe vijfkleurendrukpers met UV-lak is uitgerust om de hoogste kwaliteitsstandaard van drukwerk te leveren en verlegt de norm in vergelijking met traditionele drukpersen.


Drukkerij De Bie aan de Nijverheidsstraat en Stockmans Kalenders hebben als eerste drukkerij in België een Low Energy-UV pers van Heidelberg geplaatst. Deze vijfkleurenpers met UV-lak is uitgerust om de hoogste kwaliteitsstandaard van drukwerk te leveren en verlegt de norm in vergelijking met traditionele drukpersen.

De pers is volledig geautomatiseerd en voorzien van alle opties om deze hoge kwaliteit te leveren.

Met deze drukpers kan De Bie op alle soorten materialen drukken, zoals moeilijk drogende ongestreken papiersoorten, kunstdrukpapieren, maar eveneens zelfklevende vinyl, PVC folies en kalkpapier. Er wordt geen antismetpoeder meer gebruikt om overzetten tegen te gaan. Zelfs met een inktbezetting van 400 procent is er geen risico op overzetten.

Drukkerij De Bie kan nu, aan een snelheid van 15.000 vellen per uur, 100 procent hoogglans of zeer matte UV-lak aanbrengen in een kwaliteit die voorheen alleen met zeefdruk mogelijk was. Het

drukken zonder antismetpoeder laat toe dat de structuur van het papier terug voelbaar is en er geen “ruwe” korrels meer in de volvlakken kleven.

Een grafisch bedrijf moet zich vandaag meer dan ooit specialiseren en keuzes maken in een bepaalde tak binnen de grafische sector. Drukkerij De Bie onderscheidt zich kwalitatief door deze nieuwe Heidelbergpers en met het inline drukken van ‘drip-off’ LE-UV hoogglans en matte lak. Voor Stockmans Kalenders komen de Pirelli-kalenders weer een stapje dichterbij…

De voordelen op een rijtje:
- Het drukwerk komt onmiddellijk droog uit de drukpers, zonder krimpen van papier.>
- Onmiddellijk verder verwerkbaar (vouwen, nieten, brocheren, snijden).

- Bedrukken van een zeer grote waaier aan materialen (ongestreken en gestreken papier, karton, kalkpapier, pvc, statisch papier (kleven zonder lijm), UV bestendige stickers, …
- De inkt is zeer schuurvast
- Geen nood meer aan antismetpoeder om overzetten van het drukwerk tegen te gaan. Het papier voelt dus niet meer “korrelig” aan.
- Rijkere kleurintensiteit op ongestreken papier. Doordat de inkt onmiddellijk uitdroogt op de oppervlakte van het papier heeft deze niet meer de kans om in het papier te dringen en dus grauwer te worden. De kleurintensiteit van een gestreken luxe papier wordt dus bijna geëvenaard op een ongestreken papiersoort. Dit is onmogelijk te realiseren met een conventionele drukpers.
- 100 % hoogglans LE-UV vernis over gans het drukwerk (zoals glossy magazine)
- 100% matte LE-UV vernis over gans het drukwerk
- Mat- én hoogglanseffecten realiseerbaar in één en dezelfde drukgang dankzij de Spot&DripOff LE-UV techniek
- Zeer ecologische drukpers door het gebruik van lage energie lampen en inkten met een snelle uitharding
- CO2 vrij geproduceerde drukpers
- Zeer zware inktbezetting mogelijk, ontwerpers moeten geen rekening meer houden met beperkingen in inktbezetting.
- Geen overzetten van de tekst meer mogelijk op de andere zijde van het papier.

- Geen “bloeden” meer aan de randen van het papier ten gevolge van het snijden.

Naast de investering in druktechnologie, investeert De Bie ook in de afwerking en presentatie van mooie drukwerken.

Sinds enkele maanden is ook de nieuwe CP Bourg PUR binder in gebruik bij Drukkerij De Bie. Het unieke aan deze lijmmachine is dat hiermee brochures gelijmd kunnen worden met rechte rug vanaf 8 pagina’s of vanaf 1 mm dikte. Voorheen bedroeg dit minimum 3 mm dikte. Ideaal dus om dunne luxe brochures af te werken met deze techniek. Het bijna verplicht afwerken met 2 zichtbare nietjes in de rug van een luxe brochure behoort vanaf nu tot het verleden.

Bovendien kan dankzij de vijfde toren ook een spectaculair mat- en glanseffect gecreëerd worden.  Het voordeel voor de klant is dat men luxe drukwerken met hoogglans- en mateffect aan een veel lagere kostprijs produceert dan in zeefdruk.


Het belangrijkste verschil met de conventionele UV-technologie, die ook dergelijke voordelen biedt, is het feit dat de nieuwe speciale LE-UV inkt onmiddellijk droogt door blootstelling aan licht van een zeer nauw afgemeten spectrum. Conventionele UV-technologie maakt gebruik van zeer energieverslindende UV-lampen met een breed spectrum, nodig om de inkt volledig te laten uitharden. Bovendien produceren deze lampen veel warmte en ozon. Daarnaast heeft de nieuwe LE-UV technologie minder energie nodig dan de traditionele infrarooddroging die wordt toegepast bij het aanbrengen van een dispersielaklaag.

De energiebesparingen die met deze pers worden gerealiseerd, zijn uiteraard van groot belang voor een duurzame drukkerij als De Bie en haar kalenderdochter Stockmans Kalenders. De XL drukpers werd in een CO2-neutrale versie geproduceerd door Heidelberg wat ook volledig strookt met de milieuvriendelijke én ecologische bedrijfscultuur van de groep Drukkerij De Bie.

Ontwerpers houden nauwelijks rekening met de druktechnische beperkingen van moeilijk drogende papiersoorten. Drukkerij De Bie biedt daarom ook aan collega-drukkerijen aan om deze technisch moeilijke opdrachten voor hen te drukken, zodat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over een te veel aan antismetpoeder of lange droogtijden. Dit is de natte droom van elke drukker: het drukwerk is direct droog!

Boeken voor kunstenaars en fotografen stellen extreem hoge eisen aan de kwaliteit en die kan Drukkerij De Bie nu aanbieden.

Bij drukkerij De Bie werken 46 mensen en richt zich tot de Belgische en Nederlandse markt.  

Meer info op: http://www.debie.net

 

-Frank Maes Duffel-